top of page

Polsblessure

Polsblessure

Wat is een Polsblessure?

Een polsblessure is een verwonding aan het polsgewricht. Dit kan variëren van een milde verstuiking tot een ernstige breuk. Polsblessures kunnen ontstaan door valpartijen, overbelasting door herhaaldelijk bewegen, of direct trauma zoals een botsing. Symptomen van een polsblessure kunnen pijn, zwelling, beperkte beweeglijkheid en krachtverlies omvatten.

 

Soorten Polsblessures

Er zijn verschillende soorten polsblessures, waaronder:

Peesontsteking in de pols:
Dit is een ontsteking van de pezen die de bewegingen van de pols aandrijven. Het wordt meestal veroorzaakt door overbelasting.

Sprains in de pols:
Dit is een verstuiking van de banden in de pols. Het wordt meestal veroorzaakt door een ongelukkige val of botsing.

Botbreuken in de pols:
Dit zijn breuken in één of meerdere botten van de pols, zoals de radius, ulna of handwortelbeentjes.

Artrose in de pols:
Dit is slijtage van het gewricht in de pols, wat leidt tot pijn, stijfheid en beperkte beweeglijkheid.

Carpaal tunnelsyndroom:
Dit is een aandoening waarbij de medianuszenuw in de pols wordt bekneld, wat leidt tot pijn, tintelingen en verminderde gevoeligheid in de hand en vingers.
 

Oorzaken van Polsblessures

Overbelasting:
Repetitieve bewegingen, zoals het uitvoeren van veel handelingen op de computer, kunnen leiden tot overbelasting van de pols en peesontstekingen.

Ongevallen:
Snelle bewegingen, zoals het vangen van een bal, of plotselinge klappen, zoals een harde val, kunnen leiden tot sprains of botbreuken in de pols.

Veroudering:
Met de leeftijd neemt de elasticiteit van de banden en gewrichten in de pols af, wat kan leiden tot artrose.

Ziekten:
Bepaalde aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of diabetes, kunnen de gewrichten in de pols aantasten en blessures veroorzaken.

Erfelijkheid:
Sommige mensen zijn geboren met een verhoogd risico op blessures in de pols door een natuurlijke instabiliteit in de gewrichten of zwakte in de banden.


Wat zijn de symptomen van een Polsblessure?

Een polsblessure kan veel pijn en ongemak veroorzaken en het dagelijks leven bemoeilijken. Het is daarom belangrijk om te weten welke symptomen er zijn zodat je op tijd naar de dokter kunt gaan en de juiste behandeling kunt krijgen.
 

Pijn

Het meest voorkomende symptoom van een polsblessure is pijn. Deze pijn kan variëren van een doffe pijn tot een hevige stekende pijn en is afhankelijk van de ernst van de blessure. Bij een lichte blessure zal de pijn meestal afnemen na enkele dagen, terwijl bij een ernstige blessure de pijn aanhoudt en wellicht zelfs toeneemt.

 

Zwelling

Een ander veelvoorkomend symptoom van een polsblessure is zwelling. De zwelling kan zich uitbreiden tot de hele pols en soms ook de onderarm. Het is belangrijk om de zwelling te bekijken om te bepalen of er sprake is van een ernstige blessure.

 

Stijfheid

Stijfheid in de pols is ook een veelvoorkomend symptoom van een polsblessure. De stijfheid kan variëren van enige stijfheid tot het volledig niet meer kunnen buigen of strekken van de pols.

 

Gevoelloosheid en tintelingen 

Soms kan een polsblessure ook gevolgen hebben voor de zenuwen in de pols. Dit kan zich uiten in gevoelloosheid en tintelingen in de pols en de hand. Dit is een belangrijk symptoom om te melden aan de dokter, aangezien dit een indicatie kan zijn voor een ernstige blessure.

 

Beperkte bewegingsvrijheid

Als gevolg van een polsblessure, kan het moeilijk worden om de pols te bewegen. Dit kan variëren van enige beperking tot het volledig niet meer kunnen bewegen van de pols. Dit is een belangrijk symptoom om te bekijken, aangezien bewegingsbeperking een indicatie is voor een ernstige blessure.

Als je een of meer van de bovenstaande symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Een arts kan de polsblessure beoordelen en de juiste behandeling voorschrijven.

Heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op.
Wij helpen u graag verder!

06-50 54 44 33


 

bottom of page