top of page

Schouderblessure

Schouderblessure

Wat is een Schouderblessure?

Een schouderblessure wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, verstuiking of verdraaiing van de schouder. Het is een veelvoorkomend probleem bij mensen die actief zijn in sport, werk of dagelijkse activiteiten. De schouder is een complex gewricht dat bestaat uit meerdere beenderen, spieren, pezen en ligamenten. Vanwege deze complexiteit en de vele bewegingen die het gewricht kan maken, is de schouder vatbaar voor blessures. Een schouderblessure is een verwonding aan één of meerdere van deze structuren in het gewricht.
 

Soorten van Schouderblessures

Er zijn verschillende soorten schouderblessures die kunnen ontstaan.
Enkele van de meest voorkomende blessures zijn:

Rotator cuff blessures:

deze blessures ontstaan wanneer de pezen en spieren rondom de schouder worden beschadigd.

Slijtage van de slijmbeurs:

deze aandoening treedt op wanneer de slijmbeurs tussen het schoudergewricht en het omliggende weefsel is beschadigd.

Schouderinstabiliteit:

dit gebeurt wanneer het schoudergewricht niet stabiel is en eenvoudig uit de kom kan raken.

Labrum scheuren:

dit zijn scheuren in de ringvormige band van kraakbeen die de schouder beschermt.

 

Oorzaken van een Schouderblessures

Overbelasting:
Dit gebeurt wanneer de spieren en pezen in de schouder te veel worden belast, waardoor ze beschadigd raken. Overbelasting kan ontstaan door herhaaldelijk uitvoeren van bepaalde bewegingen, zoals het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van specifieke sportbewegingen. Het is belangrijk om te weten dat dit soort blessures vaak geleidelijk ontstaan, in plaats van plotseling, waardoor ze soms niet onmiddellijk worden opgemerkt.

Trauma:
Een andere veelvoorkomende oorzaak van schouderblessures is trauma, zoals een val of ongeluk. Bij dit soort blessures kan de schouder uit de kom raken of kunnen er gebroken botten ontstaan. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen bij vermoeden van trauma aan de schouder.

Artritis:
Artritis is een ontsteking van de gewrichten die ook de schouder kan aantasten. Deze aandoening kan leiden tot stijfheid en pijn in de schouder, vooral wanneer het gewricht wordt gebruikt. Oudere mensen en mensen met een familiegeschiedenis van artritis lopen een groter risico op het ontwikkelen van deze aandoening.

Schouderinstabiliteit: Schouder instabiliteit is een aandoening waarbij de schouder uit de kom raakt. Dit kan gebeuren door herhaalde bewegingen, maar ook door trauma. Het gevolg is pijn en stijfheid in de schouder, en soms ook beperkingen in de beweging.

Slijtage:
Met het ouder worden kunnen de gewrichten en pezen in de schouder slijten, wat leidt tot pijn en stijfheid. Dit soort slijtage wordt vaak geassocieerd met ouderdom en wordt ook wel artrose genoemd.Wat zijn de symptomen van een Schouderblessure?

Een schouderblessure kan zich op verschillende manieren manifesteren,
afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de blessure.

 

Pijn

Pijn is het meest voorkomende symptoom van een schouderblessure. Deze pijn kan acuut en hevig zijn, of aanhoudend en stekend. De pijn kan zich uitbreiden van de schouder naar de arm, nek of rug, afhankelijk van de locatie en ernst van de blessure.

 

Zwelling

Zwelling in de schouder is een veelvoorkomend symptoom van een schouderblessure. De zwelling kan zichtbaar zijn als een opgezette of gezwollen gebied. Soms kan de zwelling ook voelbaar zijn door de huid heen.

 

Stijfheid

Naast pijn, kunt u ook stijfheid ervaren in uw schouder. Deze stijfheid kan het gevolg zijn van ontstekingen of verkalkingen in de schouder, en kan het bewegen van de arm beperken.

 

Zwakte

Een ander symptoom van een schouderblessure is zwakte in de arm. Dit kan het gevolg zijn van beschadiging aan spieren, pezen of zenuwen in de schouder, waardoor u minder kracht heeft in uw arm.

 

Klikkend of knarsend geluid

Soms kunt u een klikkend of knarsend geluid horen wanneer u uw arm beweegt. Dit kan het gevolg zijn van problemen met de gewrichten of pezen in de schouder, en kan wijzen op een blessure.

 

Beperkte bewegingsvrijheid

Een beperkte bewegingsvrijheid is ook een veelvoorkomend symptoom van een schouderblessure. U kunt moeite hebben om uw arm boven uw hoofd te bewegen, of om hem helemaal uit te strekken.

 

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Het is belangrijk om een schouderblessure tijdig te behandelen, om complicaties en verdere schade te voorkomen.

Heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op.
Wij helpen u graag verder!

06-50 54 44 33


 

bottom of page